Pinot Gris 2015


Sosem volt a színem a szürke. Vérmérsékletemhez - még ha 50 árnyalata is van olykor - sosem passzolt az egyhangúsága, decens uniformizáltsága. Borban sem rajongtam érte különösebben - még ennél is fiatalabb koromban - a félédes változatai jó időre el is vették a kedvem a fajtától, aztán meg az eleganciát nélkülöző hordós túltengés lett kicsit uncsi. De amióta felfedeztem magamnak Sabart, megtanultam, hogy soha ne tegyek olyan felelőtlen kijelentést, amit később pironkodva megbánok. Úgyhogy ennek jegyében megbeszéltem magammal, hogy kapjon bornaplómban újra egy fehér lapot a szürke.

 

A Sabar egy ideje már alaposan letette a névjegyét single wineyard Olaszrizlingjével a bortoplistámon, ami azóta nekem borpiedesztál, így a kis Szürkéjének már előre kampányoltam, hogy behízelegje magát a rangsorom elejére. Igazságos akartam lenni, így vettem néhány palackkal divatos borászatok legjobbnak ítélt pinot gris tételeiből is, "szürkebarátomat" pedig kicsit hidegre tettem. Aztán egy nagyon fura nap jó befejezésre áhítozó végén előkerült a Sabar pinot-ja. Tényleg nem vagyok elfogult, de borban az igazság: ez a 2015-ös nagyon ott van!

 

Nagyképűen azt gondolom, hogy ezeket a jellegzetes Sabar ízeket már egy vak kóstoláson is felismerném. Az olaszrizlingjében is pont ez a "valami" tetszett! Pontosabban nem is az ízt ismerném fel, mert ez a jelleg nem egy előre megtervezett image, hanem azt a Sabaros érzületet, azt a kis kedves, de szakértő mértékletességet, amitől az egész nagyon szerethető.

 

Közvetlen a bor, de nem bizalmaskodó. Tartással itat, mint egy komornyik. Amint kitöltődik a pohárba, megjelenése olyan kompakt, mint egy kis esszencia. Ez látszik a színén, amit mutat, halványabb és erősebb sárgát is hoz, arany fénytörésekkel. Illata aromafűszerek és virágok vidám fúziója, kicsit grillázsosan édeskés hatással, melyet az ízében is megtaláltam. Leginkább a pekándióra emlékeztet pörköltsége, mellyel csak nagyon udvariasan beköszön, nem elnyomva a napízű gyümölcsösséget. Nincs felesleges hordós erőlködés, hatása csak hosszítja a bort, de nem uralja. Kicsit krémes a korty, olajosan siklik, nyáridéző finom savakkal.
Bejön.

Méghogy a szürke nem vidám szín?!