Japán még soha nem volt ilyen közel


A hely, ami egyszerre tradicionális és modern. Chiyoko egy "mai fiatal", aki őrzi és tiszteli japán "felmenői" - Kanpai Izakaya és Fuji - értékeit, hagyományait, de "kimono"-ja már újszerűen trendi, és nem áll tőle távol a nagyvárosias pezsgés sem. Annyira lendületes és kirobbanó, amennyire képes pillanatok alatt zen hangulatot varázsolni körülötted. Ahogy belépsz, már teljesen mindegy lesz, hogy miért is tértél be. Talán ezt most olvasod, és kíváncsi leszel, vagy épp egy gyors ebédre ugrottál ki megtörve a munkás hétköznap feszített rendjét. Az is lehet, hogy egész nap koplaltál és az esti buli előtt már nem egy magyaros bőségtálra vágysz, hanem könnyű, de tartalmas ízekre, netán egy pohár ital oldott hangulatú társaságára. Érzékszerveid kiéleződnek. Japán még sosem volt ilyen közel, mint most. Minden olyan, mintha Tokyo egyik felkapott éttermében lennél. Az ízek nincsenek hazaira átalakítva, a tisztaságot és a szezonalitást egyszerre érzed az ételeken, az egészséges japán konyha előírásainak megfelelően. Az ízléses fűszerezés a maga tiszta érzetével intelligensen szexi. Nem harsog, nem hivalkodik, csak hagyja, hogy megismerd és feltárd minden titokzatosságát.

 

Én imádok egyedül is enni itt. Vannak helyek, ahol kicsit feszengősebb érzés az, amikor csak úgy beülsz egy gyors ebédre. Olyankor az ember átnézi a mail-eket, válaszol egy-két üzenetre a képernyőt bámulva, törekedve az adag minél rövidebb idő alatti bekebelezésére. Bármit megtesz, csak ne kelljen felnézni a telefon biztonságot nyújtó áltársaságából.

 

De a Chiyoko-ban fel sem merül Benned, hogy elővedd a telefonodat. Gyönyörködsz a fogások különleges, funkcionális tálalásának látványban, ami voltaképpen a Japán konyha egyik legfontosabb vezérelve: " to be eaten with the eyes" Ami persze nem azt jelenti, hogy csak szemmel csillapítod éhségedet, hanem azt, hogy a vizuális esztétika a szervírozásnak itt egy esszenciális eleme. Nincs feleslegesen nagy tányér, csak hasznos tér, és letisztult kiegészítők kicsit lezserbe hajló kellemes vagánysággal. Ha buli előtt a Chiyoko-t választod az estére való felkészülés gyanánt, akkor sem fogsz csalódni, legfeljebb pozitívan. A japán whisky-k ugyanis kiválóak, ezt még a nagy whisky szakértők is elismerik, hisz rengeteg vak kóstoláson magasan a legjobb helyezést kapták, megelőzve pl. skót vetélytársaikat is. Vagy akár az alkoholmentes italok közül, ha még nem ittál hideg pörkölt árpateát, úgynevezett Mugicha-t, akkor épp itt az ideje ennek a kellemes nyári hűsítőnek. Amúgy is meggyőződésem, hogy néha már meglehetősen unod a vízkúrát. És bárhol laksz is, ez a hely közel van Hozzád. A Vígszínházzal szemben, a Nyugatitól két perces sétányira minden szempontból tökéletes lokáció, gondolván az éjjel is közlekedő körúti villamosra.

 

A Chiyoko egy kis ünnep a hétköznapokon, különleges találkozásoknál pedig a meggy, a tejszínhab tetején.