Muscat Lunel Selection 2017


Akár az idei nyár új, trendi parfümslágere is lehetne ez a kedves kis tartályos muscat lunel!

Selection muskotály a reduktívak között? Izgalmas.

Bevallom, nem vagyok egy nagy muskotálykedvelő, de ez a tétel mégis meglepett annyira, hogy megörökítsem a kóstolását, nagyképűen a tasting note-ot.

Tokaj környéki származásom mindenekelőtt predesztinál arra, hogy a fajtát elég jól megismerjem, pontosabban félreismerjem szegénykét. A mézesen pacsuli muskotályok már akkor sem ízlettek, az édes ízek pedig önmagukban sem. Szerintem egyedüli gyerek voltam a suliban, aki a kakaószórást a tejbegrízen gondolkodás nélkül boltolta el a konyhás nénivel egy adag levesre.

Innen kiindulva ennek a szelekciónak nagyon kell ízlenie, mert a száraz mivolta egy nagy felhívás arra a bizonyos keringőre.

 

Selection sor. Ez egy kis kedvcsinálós kategória név is, valljuk be. Hisz akik úgy döntöttek, hogy erre a palackra kiteszik ezt a finom megkülönböztetést, már el is végezték azt az előszűrést, ami alapján egy kicsit többet érezhetünk bele egy egyszerű muskotálynál.

Ez a Balatonos címke meg különösen nagyon romantikus! Legtöbbünknek ugyanis van valami balatoni kötődése. Szerelmek a sűrű nádasban, papucsos strandfíling, ragadó haj a pirosan fénylő vállakon és a leégett orrok fehér szemüvegkerettel az esti kiülős helyeken. Ezekkel az élményképekkel nyitom ki, amellett, hogy egy kedves fiú a Kristinusnál, Kornél - aki számomra a Kristinus Birodalom “hazai helytartója “ - olyan bókokkal ruházta fel ezt a tételt, hogy eszemben sem volt mást hazavinni. Róla is mindjárt mesélek, meg a találkozásunkról, de most jöjjön a muscat lunel.

 

Mézeskalács fűszerek, szőlő, lekváros belsejű, érett sárgabarack. Drukkolok, hogy az érzet az illat után száraz legyen, de tetszik ez a színes jelenlét. A pohárban egyébként fénye inkább ezüstösen sárga, de az illata megjeleníti a rozsdásra érett, feszülősen roppanós szőlőszemeket is. Mellette, ahogy pörgetem, van már érett egres is, és egy kis mangó a távolban.

De szép savakat hoz a kortyocska! Szinte hangosan ropognak a számban, ahol ízeiben az édeskés vonal mellett az ananászos fanyarság is előrukkol frissességével, megadva a ritmust a lendületes borfogyasztáshoz. Percekig érezni az utózöngéket, szépen, ráérősen cseng le.

Jól esik inni.

28 fok van, ülök egy háztetőn és bámulom a várost, messze Kéthelytől.

 

Eszembe jut Kornél, akit már említettem az imént. Azzal a kedves PR -rel, amivel hosszú percekig öltöztette ezt a bort, szinte mindent elmondott magáról és a birtokról is. Higgyétek el próbáltam, de nem tudtam olyat kérdezni Tőle, amire nem tudta azonnal a választ. Ahogy mesélt az elmúlt évek sikereiről, a Kristinus brand-ről, és a jövőről, ahogy Ő látja, azok a kisgyerekes szülők jutottak eszembe, akik órákig tudnak lelkesen csillogó szemmel stand up-olni a csemetéikről. Nagyon tetszett! Szerintem csak így lehet dolgozni! Vagy 4236 fokon, vagy sehogy.

 

Nyilván ez a borbirtok óriási, és nem összehasonlítható egy pár tízezres palackszámú, családias kispincével. Teljesen másról szól, más a hangulat, másképp kell tervezni, mást jelent a személyesség. Mindenki eldöntheti, hogy melyikkel tud jobban azonosulni, honnan szeretne a külvilágnak szelfiket küldözgetni.

Én mindkettőt kedvelem. Imádok strandruhában felsétálni egy pincéhez, koccintani a nagybajszú szőlősgazdával a szőlőlugasok közt, farönkre kuporodva. De a sarokfeltörős, ám csillogós magassarkúmat is muszáj elvinnem néha valami trendi helyre borozni. Talán épp egyszer ide.

Egy dolog azért biztos. Néhány éve még nem tudtuk, hogy ki az a Kristinus úr, most pedig mindenhol ott a márkanév. “Persze, a siker elsősorban pénz kérdése!”

Mondhatjuk ezt irigyen, de azért ez sokkal többről szól. Több “Kornél” is keményen dolgozik itt, akik tervezetten és tudatosan építették, építik ebben a pillanatban is ezt a brand-et.

Ebből lehet tanulni és szerintem kell is.

 

Mert van egy vízióm. Hogy majd egyszer, nem csak ítélkezni és kritizálni fogunk tudni, hanem elismerni mások erényeit és tanulni is az arra érdemesektől.

Talán valóra válik.