Cabernet Savignon 2012


A szakma szerint ez a cabernet savignon minden idők legsikeresebb bora. Én mindent elhiszek a szakmának, de azért utánajártam ennek az állításnak, mielőtt beszámolnék róla borhoz értő emberek látszatát keltve.

 

Hoppá. Ezt a bort nem csak úgy kitöltjük, Ő egyszerűen megjelenik a pohárban. Illatképe már kitöltés előtt is érződik, egyenletes és figyelemfelkeltő. Azt hiszem a monoszlói Pangyér-dűlő íze az utolsó cseppig benne lesz ebben a palackban! Egy lehelet Toscana árad felém az üveg mélyéről.

 

Megkóstolom. De fini!

 

Emlékszünk még a Merlot-ra? Ha a Merlot-t képzeletünk szerint egy hölgy testesítené meg, akkor azt mondhatnánk erre a Cabernet Savignon-ra, hogy Ő pedig egy érett, magabiztos, 50-es Férfi. Szexi, van karaktere, tudja mit akar és tudja, hogy kit. Ma esti hódításához úgy érzem épp engem, és mi tagadás minden sármja megvan ahhoz, hogy el is érje a célját. Ennek ellenére nem nagyképű, pedig bezsebelt néhány díjat, na és...ez a bor nem ettől ilyen megnyerő. Ez az érett cabernet savignon már megengedi magának, hogy nem siet, ezért ha lehet, mi se kapkodjunk a közelében! Ha rá esett a választásunk hagyjunk Neki bőven időt a decanterben, hogy megismerhessük izgalmas meséit vaskos tanninjain keresztül. Másfél évnyi, barrique hordóban eltöltött “kényszerpihenő” után ez a “pasi” igazán értékeli a szabadságot. Szép lassan nyílik, hihetetlen lendülettel véve le a lábamról. Nagy alkoholtartalma miatt szinte szó szerint. :) Elnéző vagyok, ha picit a kelleténél jobban eltekeri a fejem, mivel tutira megy, ha hódításról van szó: feketeribizlis-csokis ízeivel óvatosan és elegánsan bár, de tekintélyt parancsolóan maga alá gyűr, nem beszélve a kegyelemdöfésként ható vaníliás felütésről, ami bódító, méltán kiérdemelt korona érett fején. Hedonista jegyeiben ott a kávéivók szenvedélye is mély csersavval, meggyes enyhítéssel. Karakteres jellemének szóló korántsem szenvedélytelen rajongásomtól eltekintve mégis inkább uraknak ajánlanám elsősorban ezt az ízélményt, mivel nehezebb, testesebb tételről van szó. Ugyanakkor a hölgyeket sem szeretném eltántorítani, hiszen ahogy az a nőknél általában lenni szokott a borválasztás is elsősorban hangulat kérdése, nem pedig tényszerűség :) és hát őszinte leszek:
azt hiszem savignon vs. én eddig: 1:0.