Giulia Cabernet Franc 2015
A Liszkay Pincészet az utóbbi időben egyre többet kerül említésre a sajtóban, de gyakran találkozhatunk e névvel borkedvelő körökben is éppúgy, mint top éttermek családias hangulatú vacsoraestjein. A birtokot 2001-ben alapította tulajdonosa, Liszkay Mihály. A "terroir" szemlélettel kapcsolatban nekem nagyon tetszik, hogy az a tisztelet a szőlőszemek felé, miszerint "kevésbé avatkoznak bele a bor életébe" - hagyva a borok saját személyiségét kibontakozni - minden palackban érzékelhető, és erre jó példa egy újabb családtag, akire érdemes odafigyelni: Ő Giulia.
Nevét a művész-borász Liszkay Mihály unokájáról kapta, talán nem véletlenül, hisz egy fiatal borról beszélünk. Kirobbanó lendület, pajkos gyümölcsösség jellemzi kissé "felnőttes", hordós hatással, pedig hordó nélkül érett, "acélos" neveléssel, hagyományos tartályban fejlődve, válva azzá, ami. Kislányos közvetlensége már a kitöltésekor nyitottságot sugall és ez illatban is megmutatkozik: édeskés, buja fűszerek, pici borsos hatással, mellette enyhén tejszínes, szedres, és szilvás jegyek is megcsillannak, szinte azonnal, ahogy kortyolom. Kicsit megtéveszt érettsége, hiszen a nagykorúság kissé fás álcája után megmosolyogunk pimasz gyümölcsösségén, közepes lecsengésén. Visszafogott alkohol, kellemes tannin, érzékeny, de “cserfes” savak. Nincs szüksége felesleges flancra, Giulia úgy szép, ahogy van. “Vérében” ott van a vulkanikus talaj ihlette tűz, azonban mindezt nem hivalkodóan, hanem naívan tisztán, és vidáman adja tudtunkra. Bátran kortyolhatjuk, nagyon jól fog fogyni.
Nálam biztosan...