Merlot 2013


Egy étteremben pillantottam meg először. Alázattal és tisztelettel közeledtem felé, ahogy mindig is viselkedem, amikor egy új tételt kóstolok. Címkéje letisztult volt és visszafogott, de ugyanakkor kíváncsivá is tett, hogy mit rejteget előkelő “öltözete”. A borászról, Liszkay Mihályról akkor még csak annyit tudtam, hogy zenész is, mindamellett, hogy egyben borainak a virtuóza is. Hm...Ez máris érdekes sztori, nagyon bírom a különcöket! Szóval első “találkozásunk” élménye ezen a Merlot-n keresztül történt meg egy hűvös, novemberi este. Ki lehet Ő? Milyen élete volt? Hogyan nevelkedett? A bora, amit választottam egy megismételhetetlen első randi, hiszen egy másik napon ez a Merlot, talán egész más érzést adott volna, mint aznap este.

 

A vacsorám most már másodlagos kérdés, mert ez a bor már sokkal előbb "készen volt", mint a fogás, amin most gondolkodom. Amikor palackozták, Ő már volt valamilyen, miközben egyénisége az üvegben nap mint nap folyamatosan formálódott. Mostanáig.

 

Kifinomult, borivó társaságban, vagy borászokat hallván gyakran találkozom azzal a jelenséggel, hogy boraikat olyan jelzőkkel illetik, mintha valódi személyiségük is lenne. Ez tetszik. Hallhattuk már, hogy egy bor lehet szép, kedves, testes, vagy akár tolakodó is. E jelzőknek köszönhetően jobban be tudjuk határolni, hogy melyik passzol adott hangulatunkhoz. Nekem ma nagyon hülye napom volt, most jöjjön a kedves!

 

Azt hiszem nagyon jól döntöttem, hogy a Merlot az első a tételek sorában, mert Ő egy igazi behízelgő " hölgy", de stílusa korántsem tolakodó. Száraz, de nem száraz érzetű, bohém nedű, ami selymesen kerülget, mielőtt teljesen odaadóvá válik. Gyümölcsösen könnyed, de pörköltmagvas jegyek is jellemzik alacsony tannin érzettel és kis alkoholtartalommal. Megvan még benne a roppanós, kislányos báj, de már rendelkezik az érett nők hódító “fegyvertárával” is. És jól használja.

 

16 hónap tölgyfahordóban eltöltött szépítkezés után megjelenése akár egy díva, rubin színű bársony estélyiben. Megtáncoltatva a pohárban emlékezetes lenyomatot hagy, nem “szívódik fel” csak úgy. Rusztikussága által azonnal megkedvelteti magát, és még élettel teli füstösségét is előnyére írhatjuk, pedig ez valljuk be, kevés hölgynek áll jól. Tetszik benne az aszaltszilvás mélység, emiatt sokáig jelen van a kortyban, és még jóval azután is. Ha ettem volna hozzá valamit, akkor jó választás lett volna még a legfűszeresebb vöröshús is, főleg, ha gyümölcsös mártással kértem volna ... de vegetáriánus vagyok és azt akartam, hogy zavartalan legyen az első találkozásunk, ezért csak kettesben töltöttük az estét. Jó volt...

 

Hatásos belépője felbujtott a Liszkay Cabernet Savignon-ra. Ő lesz a következő.